You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Hladnjače kao primjer implementacije pokretnih regalnih sustava

Najveći izazov u izvedbi hladnjača jest optimiziranje utroška energije potrebne za održavanje temperature te prostora potrebnoga za robu.

Zbog specifičnih zahtjeva skladištenja, hladnjačama najviše odgovaraju pokretni regalni sustavi. Paletni regali postavljaju se na pokretna podvozja koja se kreću tračnicama pomoću elektromotornog pogona uz automatizirano upravljanje, putem PLC-a.

Koje su prednosti primjene pokretnih regalnih sustava u hladnjačama?

Pomicanje pojedinačnoga regala ili čitavoga regalnog bloka koje otvara traženi transportni hodnik znatno povećava iskoristivost skladišnoga prostora, čak do 90%. U odnosu na klasična rješenja, utrošak energije za rashlađivanje znatno je manji. Bolja iskoristivost prostora smanjuje i troškove izrade, čime je takvo rješenje dugoročno izuzetno konkuretno, usprkos inicijalno višoj cijeni od ostatka ponude na tržištu.

Za razliku od drugih rješenja, hladnjače s pokretnim regalnim sustavima omogućavaju ugodno korištenje i jednostavan pristup pohranjenoj robi. Uz pokretne regalne sustave, mnogo je jednostavnije poštivati FIFO načelo obavezno u prehrambenoj industriji.

Pomicanje regala ili regalnih blokova izrazito je pristupačno i obavlja se pomoću daljinskog upravljača. Moguće je i povezivanje pokretnoga regalnog sustava s upravljačkim softverom WMS za vođenje skladišnoga poslovanja, što potpuno automatizira ovu logističku aktivnost.

Hladnjače s pokretnim regalnim sustavima vrlo su pouzdane. Uz poštivanje preporuka za rad i održavanje, takvo rješenje ima dugotrajni životni vijek.

Gdje je sve moguće implementirati ovakvo rješenje?

Osim prehrambene, i druge industrije mogu profitirati od primjene pokretnih regalnih sustava, koji se mogu koristiti i za skladištenje robe na ambijentalnoj temperaturi. Osim u nove, ova se oprema može instalirati i u već postojeće objekte. Ukoliko se radi o već postojećim hladnjačama, pokretni regalni sustavi mogu i povećati učinkovitost njihovih rashladnih kapaciteta.

Posljednje blog objave